צו עשה בגין נזילה מדירת השכן

שכנות בבית משותף היא מערכת יחסים, וכמו במערכות יחסים, יש לנהוג ברגישות, באפטיה ולא תמיד לחפש את הצדק אלא יותר את החכמה.

שכנות טובה מסתיימת לא אחת כאשר מתגלה רטיבות/נזילה בתקרת השכן, ולכן לעיתים נדרשים בתי המשפט להתערב במערכת היחסים הרגישה של דיירים בבית משותף, המדובר על סוגייה רגישה וכאובה. דירתו הוא מבצרו של האדם וכאשר נגרם נזק לדירה ולרכוש ומהצד השני (שכן) במקרה הטוב מתגלה אדישות ובמקרה הגרוע מתגלה סירוב לשיתוף פעולה הסוגייה הופכת לאמוציונלית ועלולה להתפתח למחוזות מאוד לא טובים.

בדירה שהיא מקור הנזילה, קורה לא מעט כי לא ניתן להבחין בנזילה  ואז קורה שבעל הדירה אדיש ולא מעוניין לטפל.

מה ניתן לעשות המצב כזה?

ראשית לפנות לשכן בנועם ובנימוס ולנסות לקבל את שיתוף הפעולה שלו, אין לזה תחליף, להראות לשכן כיצד הנזילה באה לידי ביטוי בדירתכם.

האם לתעד את הנזילה והנזקים ?

חשוב מאוד לתעד את השתלשלות האירועים והנזקים, לנהל רישום החל מהמועד בו הבחנתם בנזילה, המועד בו פניתם לראשונה לשכן ומה הייתה תגובתו, את ההתכתבות והשיחות עם השכן, לצלם את הנזקים לרכוש, מקור הנזילה בדירה הנפגעת, קיים ערך גדול לתיעוד.

מה ניתן לעשות במידה והשכן לא משתף פעולה ?

בשלב ראשון הייתי מציע לשלוח מכתב מעו"ד, בו יתאר עו"ד את הסיטואציה הנכפתה עליכם, הנזק שנגרם והנזק שעוד עתיד להיגרם, להודיע באופן חד משמעי שבמידה ולא ישתף פעולה יפתחו כנגדו הליכים משפטיים, למותר לציין, לתחום לזמנים את היענותו ושיתוף הפעולה.

האם ניתן לכפות על השכן את תיקון הנזילה ?

במידה והשכן ממשיך בסירובו לטפל בבעיית הנזילה, ניתן להגיש תביעה למפקח על רישום מקרקעין (להלן: "המקפח"), ברבים מהמקרים ימנה המפקח מומחה מטעמו, על מנת שיקבע את מקורה של הנזילה ויתווה דרך לטיפול בבעיה. מלבד הוראה למזיק לתקן את הנזילה, הרי זהו "צו עשה", יפסוק המפקח הוצאות אשר נגמרו לתובע עקב סירובו ו/או אדישותו של הנתבע לטפל בנזילה.

נגרמו לי נזקי רכוש בדירה, האם אני יכול לתבוע אותם ?

בהחלט, ניתן לתבוע נזקים כספיים אשר נגרמו כתוצאה מהנזילה, צריך לזכור, לא תמיד הנזקים משתקפים באותו הרגע ולעיתים מתגלים בשלב מאוחר יותר. בכל מקרה, תביעה מעין זו הייתי מציע להמתין לאחר גמר התיקון.

לסיכום, כאמור לעיל, סיטואציה המתוארת כאן הינה מורכבת רגשית ואף כלכלית, שני הצדדים נכנסו אליה בעל כורחם, המלצתי, תנהגו בחוכמה ולא בצדק, בהגינות וביושר וככה תחסכו לעצמכם כספים והרבה "כאב ראש" והחשוב ביותר תשמרו על שכנות טובה, "טוֹב שָׁכֵן קָרוֹב מֵאָח רָחוֹק", משלי כזפסוק י.

עו"ד עובדיה אביצור, עוסק בתחום המקרקעין, במשפט אזרחי ומסחרי, יוצא המערכת הבנקאית, לשעבר יועץ השקעות, כיהן כממונה אכיפה מנהלית וקצין ציות חטיבתי.

כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי במאמר זה משמש כמידע כללי בלבד ועל אחריות המשתמש, המידע במאמר זה אינו מתיימר להקיף את הנושא על מורכבותו הרבה, לכן התייעצו עם עו"ד העוסק בתחום.