סעיף אריכות ימים בחשבון בנק (להלן: "חשבון") היא אפשרות להמשיך ולהפעיל את החשבון באמצעות בעל החשבון שנותר בחיים, הסעיף רלוונטי בחשבונות בהם קיימים שני בעלי חשבון ויותר.
בדרך זו נמנעת הקפאת החשבון לאחר פטירת אחד השותפים, וכאמור בעל החשבון שנותר בחיים רשאי לפעול בחשבון באופן שהוא שגרתי. על הבנק מוטלת חובת זהירות, לפיכך הבנק יסרב לבצע פעולות שאינן שגרתיות כלומר פעולות הנחזות ל"ריקון חשבון".
המקור לסעיף אריכות ימים הוא סעיף 13א לפקודת הבנקאות שקובע לעניין חשבון משותף, כי בעלי חשבון משותף יכולים להתנות עם הבנק, שבפטירת אחד מבעלי החשבון, בעל החשבון שנותר בחיים או מיופה כח, יוכל להמשיך ולבצע פעולות בחשבון.
זכויות על כספי חשבון משותף
מסקנה שגויה שעולה לרוב היא, כי הבעלים שנותר הוא הבעלים של הכספים שנותרו בחשבון, מסקנה זו אינה תלושה מהמציאות, לאור ההסכמה שהתקבלה עוד בחייהם של בעלי החשבון, הסכמה שאחד מהנותרים בחשבון ימשיך להפעיל את החשבון. באחת מפסיקותיו קבע בית המשפט, כי העובדה שהנפטר בעודו בחיים אישר לאדם לפעול בחשבונו לאחר פטירתו אינה מקנה לאדם בעלות בכספיו.
מה מומלץ לעשות ?
מניסיון אישי רב שנים במערכת הבנקאית, אני יכול להעיד ממקור ראשון כי בחשבונות בהם לא חתמו על סעיף אריכות ימים שלא מתוך בחירה, הסיטואציה הנוצרת היא מאוד לא נעימה וזאת בלשון המעטה, כי אז נדרש פרק זמן של מספר חודשים לקבלת צו ירושה או צו קיום צוואה.
לכן המלצתי החמה לקוראי המדור בעלי חשבון משותף, בדקו מול הבנק בו אתם מנהלים את חשבונותיכם, כי חתמתם על סעיף אריכות ימים, אך טרם זאת ודאו שזה רצונכם ורצון שותפכם לחשבון.
המלצתי תקפה בבחינת קל וחומר לחשבונות בעלי ותק רב בבנק, מאחר והמודעות לנושא זה הייתה נמוכה בעבר.
ירושה וצוואה
סעיף אריכות ימים אינו צוואה, הסעיף אינו מהווה הסכם בדבר ירושה (סעיף 8(א) לחוק הירושה), לפיכך, סעיף אריכות ימים אינו משנה את זכויות היורשים ואינו מאפשר העברת כספים, ניירות ערך וכו' מבעל החשבון הנפטר לנותר בחיים.
ככל ובעל החשבון הנותר בחיים פעל שלא כדין, היורשים יכולים לתבוע על פעולות שביצע וכספים שנמשכו שלא לפי המוסכם.
לסיכום, בדקו מול הבנק את סוגיית סעיף אריכות ימים בחשבונכם, בקשו לראות אסמכתא לקיום הסעיף בחשבון (לפי בחירתכם) אל תמתינו ליום בו תעמדו במצב מאוד לא נעים.
במאמר הבא נעסוק בנושא מיופה כוח בחשבון בנק.
עו"ד עובדיה אביצור, עוסק במקרקעין, במשפט אזרחי ומסחרי, יוצא המערכת הבנקאית, לשעבר יועץ השקעות, ממונה אכיפה מנהלית וקצין ציות חטיבתי.
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי במאמר זה משמש כמידע כללי בלבד ועל אחריות המשתמש, המידע במאמר זה אינו מתיימר להקיף את הנושא על מורכבותו הרבה, לכן התייעצו עם עו"ד העוסק בתחום.