רבות מדובר על כוחם הגדול של הבנקים במשק המקומי, הריכוזיות הגבוהה, והיכולת שלהם להכריע בגורל משקי בית ועסקים, כוחם של הבנקים התעצם עוד עם הכבדה בהוראות הרגולציה בכלל ובפרט בהיבטי ציות והלבנת הון.
כאמור, לאור התגברות הרגולציה בכלל ובעיקר בכל הקשור לאיסור הלבנת הון, אנו עדים להתנהלות כוחנית מצד הבנקים ביניהם עצירת פעילות בחשבונות בנק והקפאת כספים בהם לא ניתן לעשות שימוש עד להכרעת הבנק בנוגע לבדיקותיו.
לאחר הטלת סנקציות (אזרחיות ופליליות) וקנסות שהוטלו על בנקים, נראה כי המערכת הבנקאית מאוד דרוכה ואף לחוצה בהקשר לפעילות המתבצעת בחשבונות מסוימים.
רמת החשדנות עולה כאשר לקוח הבנק מתבקש לספק הסברים אודות פעילות כספית בחשבון, בפרט כספים שהועברו מחו"ל, והלקוח אינו משתף פעולה ו/או לא מספק הסברים הגיוניים בנוגע למקור הכסף, מהותו, הבנק יחשוד כי מקור הכספים הינו בעבירות על פי חוק איסור הלבנת הון.
מכאן עלול המקרה להתפתח, במקרה הפחות גרוע, הבנק יעדכן את הלקוח בכתב וידרוש הסברים אודות הפעילות, במקרה הגרוע, הבנק יקפיא את פעילות החשבון (לרבות הקפאת כספים) ובשיחת טלפון לקונית מאחד הבנקאים, יעדכן כי עקב פעילות חשודה בחשבון הפעילות מוקפאת עד לסיום הבירור.
מהיכן שואב הבנק את סמכותו לביצוע כאמור ? הוראת ניהול בנקאי תקין 411 "ניהול סיכוני איסור הלבנת הון ואיסור מימון טרור", כמו כן חוק איסור הלבנת הון, תש"ס- 2000, וצו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של תאגידים בנקאיים למניעת הלבנת הון ומימון טרור), תשס"א-2001
הבנקים טוענים שהם משמשים "שומרי סף" במלחמה בהלבנת הון והעלמת מס, מעבר להיותם נותני שירותים בנקאיים ללקוחותיהם המחויבים על פי חוק הבנקאות ליתן שירותים בנקאיים.
כשבוחנים את התנהלות הבנק מסוג זה, יש לשים לב שמא מורא הבנק מפני הסנקציות הכספיות והפליליות לא גורמים לו להחמיר עם לקוחותיו יתר על המידה.
לפיכך נדרש לבדוק האם:
א. האם עסקינן בחשש ערטילאי או בטענה כללית וסתמית, כי קיים חשש ממשי להתנהלות בלתי תקינה בחשבון.
ב. האם הבנק הצביע על מעשים ופעולות קונקרטיות שיש בהן להצביע על קיומו של חשש ממשי להתנהלות בלתי תקינה בחשבון.
לסיכום, להקפאת חשבון פרטי ובפרט עסקי עלולים להיות השלכות ומצוקה קשה הן על ניהול משק הבית והן על ניהול העסק, לפיכך, ככל והבנק החליט לנקוט כנגדכם אחד מן הסנקציות המוזכרות לעיל, צרו קשר בדחיפות עם עו"ד המתמחה בתחום הציות ואיסור הלבנת הון.
עו"ד (כלכלן) עובדיה אביצור, בעלים ומנהל של אביצור משרד עורכי דין, יוצא המערכת הבנקאית, כיהן כקצין ציות חטיבתי, אחראי איסור הלבנת הון וכממונה אכיפה מנהלית על חדרי העסקאות של הבנק.כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי במאמר זה משמש כמידע כללי בלבד ועל אחריות המשתמש, המידע במאמר זה אינו מתיימר להקיף את הנושא על מורכבותו הרבה, לכן התייעצו עם עו"ד העוסק בתחום.