התניית שירות בשירות בעולם הבנקאות

רבות דובר ומדובר על הכוח הפיננסי האדיר ממנו נהנים הבנקים, יחסי הכוחות ברורים לכל, מצד אחד הבנק הגדול, העשיר, מעסיק עובדים בעלי השכלה וידע פיננסי ומערכות משוכללות ומצד שני האזרח "הרגיל" הזקוק כל כך לשירות הבנקאי ולעיתים משמש עבורו כ"חמצן לנשימה".

לפיכך עולה שאלה, האם הבנקים ככל עסק הדואג לרווחיו, רשאים להתנות שירות בשירות ? ובתרגום חופשי, דוגמא אחת מיני רבות, האם בנק רשאי להתנות מתן הלוואה ללקוח בפתיחת תוכנית חיסכון או סגירת כספים בפיקדון של הבנק ?

יוער, איסור ההתניה איננו צריך לחול על הלקוח "הרגיל" של הבנק, המדובר על הלקוח הפחות מתוחכם ונחות ביחסי הכוחות, איסור ההתנייה יחול גם על לקוחות עסקיים וחברות גדולות, לקוחות הנחשבים כלקוחות בעלי ידע, הבנה פיננסית, תחכום וחלקם גם מעסיקים אנשי כספים בעלי רקע ובנה פיננסית מרשימה, לפיכך האם הבנק רשאי להתנהל מול לקוחות אלו באופן מפלה וכן להתנות את שירותי הבנק ?

התשובה לכך היא שלילית, על אף האמור, יש לזכור, לקוחות עסקיים הם צרכני שירותים בנקאיים, צרכני שירותי אשראי והתלות שלהם מול הבנק אף גבוהה מהלקוח הפרטי.

לפי סעיף 7(א) לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), תשמ"א-1981  :

לא יתנה תאגיד בנקאי מתן שירות בקניית שירות אחר או נכס ממנו או מאדם אחר שהתאגיד ציין, אלא אם קיים קשר עסקי סביר בין השירות המבוקש לבין קיום התנאי.

הבנקים חבים בחובות כלפי לקוחותיהם, אחת מהן היא חובת האמון (ראו מאמרי בנושא) שחב הבנק כלפי לקוחותיו וזאת עקב התלות של הלקוח בבנק ויחסי הכוחות הברורים.

יש להבדיל בין התניית שירות בשירות לבין דרישת הבנק לבטוחה, ככל והבנק מתנה מתן הלוואה/אשראי  בשעבוד פיקדון, תוכנית חיסכון, תיק ניירות ערך, לא ייראו בתי המשפט את בקשת הבנק כהתניית שירות בשירות, בקשתו של הבנק מתכנסת לשיקול עסקי בו מנהל הבנק את הסיכון מול הלקוח.

העלאת המודעות בקרב הציבור עשויה לתרום לכך שהלקוח "הרגיל" המגיע לבנק ירגיש ביטחון בפגישתו עם הבנקאי, יידע ויבין את הכללים להם כפופים עובדי הבנק וכך יוכל להרים דגל ולהציף את הנושא אצל גורמי אכיפת הרגולציה, הרי הוא בנק ישראל, וככל ונפגע גם לבדוק אפשרות לתבוע פיצויים.

לפני שרצים להגיש תביעה, נדרש לבדוק מספר פרמטרים, לעיתים נראה כי יש בידינו מקרה בו הבנק התנה את שירותיו את בבחינה אובייקטיבית לא כך הם הדברים, חשוב לזכור שנטל ההוכחה הוא על מגיש התביעה "המוציא מחברו עליו הראיה", הרי הוא כלל ראייתי בדיני ממונות במשפט העברי.

כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי במאמר זה משמש כמידע כללי בלבד ועל אחריות המשתמשהמידע במאמר זה אינו מתיימר להקיף את הנושא על מורכבותו הרבה.